SEB’s chefsekonom levererar skräckfilmsscenario

Datum: 4 oktober 2011

SEB’s chefsekonom levererar skräckfilmsscenario

Robert Bergqvist, som är Robban med Annika Falkengren, kunde konstatera att den globala ekonomin står i ett allvarligt läge. Våren 2009 trodde man att man löst alla problem och kunde blicka framåt. Nu kan konstateras att vi står inför vårt 5:e krisår. Det kommer att ta ytterligare 4-5 år innan världens ekonomier inte får leva med nedsatt immunförsvar. Uppmaningen till alla är att fortsätta tänka det otänkbara. Innan 2008 var det otänkbart att investment banker skulle gå i konkurs, nu måste vi acceptera att även stater kan gå i konkurs!

En sak är säker. Vi kommer inte inom någon som helst överskådlig tid att gå tillbaka till den tillväxtmiljö vi haft fram till 2007. Den var byggd på lånade pengar och nu måste någon plocka upp notan. Detta innebär:

Stater och hushåll måste skuldsanera.
Konjunkturen kommer oundvikligen att bromsa in.
Tyvärr är medlen för styrning få. Den ekonomiska politiken är kraftigt kringskuren. Räntan är redan låg.
Vi behöver leva med högre arbetslöshet. En del av den kommer att bli permanent.
Vi har en ofullbordad valutaunion i Europa som mycket väl kan spricka till 17 individuella valutor.
Vi ser en svag politisk beslutskraft. Politiker måste bli omvalda och framförallt USA har minst tolv månader kvar innan någon kan göra något vettigt.
Vi har en avgörande tid framför oss, säger Robert Bergqvist och avslutar skräckfilmen med att steg för steg ge ett scenario för vad som händer om EMU spricker..huh scary..


Anmäl dina intresseområden till Skarpas köpardatabas.

När du skickar informationen till oss godkänner du att vi registrerar dig i vår databas.

Intresseanmälan