Projekt Amorora

Datum: 24 oktober 2016

Projekt Amorora

Amanda Norre, grundare i Skarpa AB, är initiativtagare till Amorora. Amorora är en ideell förening, vars syfte är att starta och driva fritidsgårdar där barnen kan få en meningsfull fritid.
Det finns många barn Sydafrika som inte har någon vuxen att anförtro sig till. Kanske för att det inte finns någon nära vuxen i livet, kanske för att föräldrarna måste jobba långt mer än åtta timmar om dagen för att få ihop familjens ekonomi och inte har tid eller ork för barnen när de kommer hem. Många barn, om de går i skolan, måste efter skolan ta sig hem för att ta hand om sina småsyskon och sköta hushållet. Det gör att de har begränsat med tid att göra sina läxor eller, helt enkelt, att få vara barn. Därför har jag startat Amorora.

Amorora är en ideell förening, vars syfte är att starta och driva fritidsgårdar där barnen kan vara under sin fritid. Fritidsgården ska vara ett ställe där barnen kan känna trygghet och förtroende för de vuxna som arbetar där. Att de vuxna finns där för dem. Att de kan få fortsätta att vara barn oavsett hur deras hemmiljö ser ut. En möjlighet till lek, hjälp med läxläsning, utveckla kreativa kunskaper, få hjälp med att passa småsyskon, lära sig sy, spela fotboll, spela instrument etc. Att de kan få ett mål mat, kanske det enda under en hel dag. Listan kan göras hur lång som helst, men begränsas av de resurser som finns.

amorora2
Fritidsgård nr 1

Tillsammans med Star For Life http://www.starforlife.se/ och FC Rosengård/Football For Life https://www.fcrosengard.se/football-life/ har vi hittat en lämplig lokal att vara i, i staden Hluhluwe, tre timmars bilväg norr om Durban. Huset ligger bredvid Masabonesani High School och har plats för 30 – 40 barn. Det finns rinnande vatten i huset och därmed tillgång till dusch och toaletter, vilket förstås underlättar att upprätthålla barnens hygien. Givet barnens ålder (13 – 19 år) kommer denna första fritidsgård att vara mer inriktad mot läxhjälp och fotboll. Vi letar för närvarande efter en föreståndare, lokalt, som också är lärarstudent inom NO, och en assistent. Det behövs också datorer och lämpliga inventarier.

För att öka barnens näringsintag vill vi starta samarbeten med lokala fruktodlare för att kunna erbjuda barnen mellanmål.

Om allt går som förväntat, är planen att öppna denna första fritidsgård, vårt pilotprojekt, i januari – februari 2017. Förhoppningsvis kommer den att följas av många fler. Det kan du vara med och påverka.

amorora3
Finansiering

För att kunna genomföra detta behövs det förstås pengar. Vi har en årsbudget om 200 000 SEK, vilket betyder att varje insättning spelar roll. Vi skulle gärna se att det går att driva fritidsgården ett helt år innan vi drar igång.

Vill du vara en del av att ge många barn bättre möjligheter till utbildning och en bra barndom? Sätt in ditt bidrag på SEB, kontonr 5203 – 10 713 94 (Amorora) eller bankgironr: 5142 – 2376, så blir vi oändligt glada och tacksamma! Det kommer att göra skillnad. Vill du ta del av projektplan och budget är det bara att höra av sig.

Kontot är öppnat enbart för detta ändamål. Ange namn och kontaktuppgifter. Var tydliga med era uppgifter så att vi kan hålla reda på vem som har bidragit med vad. Om det mot förmodan inte skulle gå att genomföra det här projektet kommer ni att få tillbaka ert bidrag till så stor del som möjligt. Alla kostnader kommer att redovisas för.

Skarpa är naturligtvis en av Amororas sponsorer. Vi hoppas att du och/eller ditt företag också har lust till det.

Tack för hjälpen!

Vänligen

1 Amanda Norre

Amanda Norre
Initiativtagare till Amorora


Anmäl dina intresseområden till Skarpas köpardatabas.

När du skickar informationen till oss godkänner du att vi registrerar dig i vår databas.

Intresseanmälan