2011 – ett händelserikt år med bra affärer, nya idéer och bedrägerier..

Datum: 21 december 2011

2011 – ett händelserikt år med bra affärer, nya idéer och bedrägerier..

Bankerna har dessutom på allvar gett sig in i leken igen vilket gav den kraft som behövdes för att intresset för att köpa företag skulle ta fart. Och mycket riktigt. 2011 har varit ett bra år för oss som jobbar med entreprenörer och deras företag.

Smolk i bägaren är, som jag tidigare påpekat, bristen på industriella köpare. Det är roligt att göra affärer med privata ägare (Private Equity) men lite mer industriella diskussioner hade varit ännu roligare.

I år har Säljarsidan i större utsträckning varit med och finansierat ägarförändringar genom att återinvestera tillsammans med Köparsidan. Ett mycket positivt samarbete i flera affärer initerat av oss som hjälper till att projektleda och strukturera affärer. Jag har inte gjort en enda affär med tilläggsköpeskilling i år. Istället har Säljarna alltså återköpt minoritetsägande i sina bolag tillsammans med de nya ägarna och på så vis säkrat finansiering och kompetensöverföring. Under 2012 hoppas jag kunna samarbeta med privata förmögenhetsförvaltningen (Private Banking) hos olika aktörer för att skapa mer formaliserade finansieringsinstrument där ”Entreprenörer finansierar entreprenörer”. Gamla exitpengar tycks nämligen söka avkastning i onoterat. Något vi sett under 2011. 2012 kan dessa finansieringslösningar mycket väl få sitt genombrott då bankerna möjligen kommer att söka än mer försiktighet på grund av ökade kapitaltäckningskrav.

I år var första året som Skarpa varit rådgivare i affärer där våra motparter visat sig vara bedragare. I våras sålde vi 75% av ett mediabolag i syfte att låta två entreprenörer dela på sig på sikt. Det var en bra affär för båda parter. Och ett utmärkt exempel på hur vi som rådgivare kan skydda vår klients intressen. Affären var konstruerad med 50% i en kontant del och 50% i en lånedel med amortering över 2-3 år. Man kan säga att Säljarsidan ”tog över” bankens roll som normal finansiär. Följdaktligen säkrades också affären upp av pantsättning av aktier samt en bankgaranti. De garantier som normalt banken tar ut.

Efter sommaren fick vi reda på att den del som utgjort kontanter i själva verket var utlånade av Handelsbanken av en, idag kickad, lokal bankdirektör i Stockholmsområdet. Utan säkerheter och enligt uppgift på bedrägligt sätt. Köparen och bankdirektören häktades och en rejäl soppa rullades upp. Tråkig historia som bara kostar pengar att bringa reda i. Tråkigt för mina kunder som med hängslen och livrem på plats i affären till trots ideligen har stött på problem med att utnyttja sina rättigheter gentemot köparnas konkursförvaltare och bankdirektörer. Det kommer att ordna sig till det bästa.

Det blir spännande 2012. Sveriges alla företagsägare blir äldre och äldre. De har väntat länge på att sälja sitt företag och hoppades nog att 2011 var vändningen. Tyvärr får vi nog vänta lite till på att det blir riktig snurr i hjulen. Men det betyder inte att man behöver vänta med att sälja sitt företag eller åtminstone påbörja förberedelserna. Alltför många ägare säljer sina företag på konjunkturstoppen bara för att sedan tappa 30% av kapitalet i nästa låg konjunktur. Nu är ett utmärkt läge att sälja sitt bolag, hänga med några år framåt och under tiden sprida kapitalförvaltningen av sin förmögenhet på riktigt nedprisade marknader. Den svenska börsen känns billig till exempel.

Jag önskar alla prenumeranter och engångsläsare av min blogg en…

Riktigt God Jul och Gott Nytt År..

Vi ses i affärsvimlet under 2012!


Anmäl dina intresseområden till Skarpas köpardatabas.

När du skickar informationen till oss godkänner du att vi registrerar dig i vår databas.

Intresseanmälan